ZDRAVSTVENA KONTROLA I FUNKCIONALNA DIJAGNOSTIKA

sportska medicina - Fitnes Centar - Novi BeogradPre početka bavljanja sportom neophodno je obaviti sportsko-medicinsku kontrolu, koja određuje da li pojedinac sposoban da se bavi određenim sportom. Sportsko-medicinska kontrola sastoji se iz dva dela: procene zdravstvenog statusa i procene funkcionalnih sposobnosti.

Procena zdravstvenog statusa sportiste je važniji deo ove kontrole. Dobro izvršeni pregledi, sa ispravnim dijagnostičkim zaključkom, jednako su važni za sve sportiste i rekreativce, a posebno za juniore i početnike. Lekarski pregled može pomoći u pronalaženju problema koji mogu negativno uticati na učešće u sportu. Takođe, fizičko vežbanje, naročito ako je nepravilno vođeno i dozirano, može biti štetno po zdravlje. Zato je prvi preduslov za uključivanje u redovne trenažne procese dobro zdravstveno stanje. Među mladim sportistima, koji su u fazi intenzivnih razvojnih promena, česta su pritajena oboljenja. U vreme opadanja opštih sposobnosti organizma izazvanih napornim vežbanjima, ova oboljenja prelaze u stanje izraženog oblika. Stoga je za ovu kategoriju sportista kontrola zdravlja šira i kompleksnija, a i češće se obavlja.

Trenažni proces u savremenom sportu je naporan, dugotrajan i uključuje intenzivni ponavljajući rad, koji organizam sportiste u pojedinim fazama dovodi do granica maksimalnih iscrpljenja. Samo zdrave osobe mogu da biti izložene ovako teškom radu i jedino one imaju uslova da ostvare visoke sportske rezultate.

U saradnji sa partnerskim zdravstvenim ustanovama organizuje sportsko medicinsku kontrolu, kako za sportiste, rekreativce, tako i za sve one koji žele da pre počekta bavljenja fizičkom aktivnošću, prvere svoje zdravstveni status.

Procena zdravstvenog statusa sastoji se iz:

 • Popunjavanja sportsko-medicinskog formulara (lični podaci; lična anamneza – podaci o eventualnim povredama tokom života, preležanim bolestima, o upotrebi nekih lekova, alergijama i operativnim zahvatima; porodična anamneza – kardiovaskularne i druge nasledne bolesti; sportska anamneza – sport, dužina aktivnog bavljenja sportom, treninzi, kako se podnosi napor)
 • “male antropometrije” (telesna visina, telesna masa, BMI – Body Mass Index, procenat ukupne masti)
 • procene posturalnog statusa i identifikacije eventualnih deformiteta kičmenog stuba i stopala
 • EKG u miru
 • preliminarne prognoze telesne visine
 • Overa takmičarskih knjižica.

Sportska regulativa određuje da je neophodno obavljati lekarske preglede dva puta godišnje. Čak i u slučajevima da se ne zahteva lekarski pregled, doktori preporučuju obavljanje pregleda.

Dijagnostika funkcionalnih sposobnosti sprovodi se radi utvđivanja nivoa treniranosti kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Funkcionalnim testiranjem proverava se reakcija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu.

OVO TESTIRANJE SE OBAVLJA U NEKOLIKO FAZA:

 • Popunjavanje sportsko-medicinskog formulara (lični podaci, lična anamneza, porodična anamneza, sportska anamneza)
 • Fizikalni pregled (antropometrija – telesna visina, telesna masa, BMI – Body Mass Index, procenat ukupne masti, visceralna masnoća, procenat mišića, vode i kostiju; procena posturalnog statusa i identifikacija eventualnih deformiteta kičmenog stuba i stopala; EKG u miru; preliminarna prognoza telesne visine)
 • Kompletna krvna slika (biohemijske analize krvi se rade kao priprema za testiranja ili kada je potrebno dopuniti nalaze u toku pregleda; ukoliko neke vrednosti nisu u okvirima referentnih vrednosti, rade se konsultativni i dopunski pregledi). – slika br. 1
 • Spirometrija (procena respiratornih parametara u miru – vitalni kapacitet, forsirani ekspiratorni volumen u prvoj sekundi koji je vrlo dobar pokazatelj da li postoji opstrukcija, maksimalna voljna ventilacija).- slika br. 2
 • Test opterećenja (protokol na bicikl ergometru i tredmilu u zavisnosti od statusa pojedinca ili sporta kojim se pojedinac bavi; tokom testiranja prate se svi parametri od značaja za procenu funkcionalnog statusa pojedinca) – slika br. 3
 • U toku i nakon završenog testa uzima se krv radi određivanja laktatnog statusa pojedinca. – slika br. 4

sportska medicina - Fitnes Centar - Novi Beograd
Slika br.1

sportska medicina - Fitnes Centar - Novi Beograd
Slika br.3

sportska medicina - Fitnes Centar - Novi Beograd
Slika br.2

sportska medicina - Fitnes Centar - Novi Beograd
Slika br.4

Iako nije obavezno, procenu funkcionalnih sposobnosti poželjno je obavljati barem jednom godišnje. Zadatak ovih ispitivanja je da se oceni stepen trenutne pripremljenosti, a dobijeni parametri značajni su za određivanje opterećenja u trenažnom procesu.

Osim procene zdravstvenog statusa i funkcionalnih sposobnosti, u saradnji sa partnerima sa kojima postoji višegodišnja uspešna saradnja, Fitnes centar D&D u mogućnosti je da Vam ponudi i sledeće:

 • Procenu statusa nakon sportskih povreda
 • Rehabilitaciju sa kineziterapijom
 • Lekarske preglede timova i ekipa
 • Kontrolu i planiranje ishrane

GALERIJA SLIKA