ŠKOLA AIKIDOA

aikido_deca_7Zbog svoje etičke dimenzije aikido je izuzetno pogodna disciplina za decu. Pre svega zbog toga što promoviše nenasilnost i insistira na rešavanju konfikta mirnim putem. Ovi aikido principi usađeni su i uklopljeni duboko u koncept same veštine koja nam pokazuje da se efikasno možemo odbraniti i bez nanošenja povreda napadaču. Na taj način deca na treningu mogu istovremeno izbaciti višak energije ali bez podsticanja agresivnog ponašanja. Između vežbača se stvara odnos uzajamnog poverenja što podstiče i razvija kolektivni duh i druženje. Istovremeno učimo da se pravilno odbranimo, ali i brinemo o partneru da ga ne povredimo. Na taj način se kod dece razvija osećaj poštovanja i brige prema drugima.

ZAŠTO AIKIDO?

 

aikido_decaAikido trening se lako može prilagoditi različitim uzrastima zbog izuzetno raznovrsnih vežbi koje sadrži. Deca pored bacanja i zahvata uče i kako da pravilno padnu a da se ne povrede.A oni najmlađi aikido uče kroz razne igrice koje razvijaju osećaj za motoriku, i predstavljaju odličnu osnovu za korekciju i sprečavanje deformiteta kičme, regulisanje telesne težine i podsticanje pravilnog držanja.

Aikido klub ,,Arena“ upisuje decu već od uzrasta od 10 godina, a u planu je i otvaranje aikido školice koju će moći da pohađaju i mališani već od 4. godine. Aikido školica je zamišljena kao lagano uvođenje dece u sport i razvijanje sportskog duha. Tome doprinosi i angažovanje našeg kluba u raznim humanitarnim akcijama, u kome učestvuju i naši najmlađi članovi. Od skoro je uvedena praksa održavanja treninga sa decom bez roditelja, a naš klub je i redovni učesnik Beogradskog sport festa, koji se svake godine održava na Adi, a koji promoviše sport i zdrav način života.