Šta je Aikido?

 

aikidoAikido je moderna japanska borilačka veština, nastala polovinom 20. veka.

Njen osnivač Morihej Uešiba, stvorio je sistem tehnika za samoodbranu, objedinjujući u njemu svoja znanja iz višegodišnjeg proučavanja različitih borilačkih veština.

Aikido tehnike su izuzetno efikasne, jer omogućavaju vežbaču brzo neutralisanje napada i kontrolu napadača. Budući da imaju i etičku stranu, aikido principi nas, pored samoodbrane, uče i izbegavanju konfliktne situacije i rešavanja iste mirnim putem, bez borbe i sukobljavanja. Zbog toga aikido važi za nenasilnu borilačku veštinu.

Kako izgleda trening i ko može vežbati aikido?

 

Aikido trening je zamišljen kao uvežbavanje određenih tehnika za samoodbranu, tokom kog vežbači jedan drugom pomažu pri pravilnom uvežbavanju pokreta, kretanja i tehnika. Pošto vežbamo sa partnerom, a ne protivnikom, na treningu nema klasičnog sparingovanja, pa je samim tim i mogućnost od povreda minimalna. Ovako koncipiran trening pogodan je za polaznike različitih fizičkih sposobnosti, nezavisno od pola i uzrasta. Aikido tehnike nam omogućavaju da uz što manji napor, prirodnim kretanjem i pokretima, ostvarimo što veći efekat. Zato aikido uz malo volje i truda svi mogu vežbati jednako efikasno.

Pored učenja samoodbrane za šta je još pogodan aikido trening?

 

aikidoPošto u aikidou nema takmičenja ova veština je pogodna i za rekreaciju. Aikido trening pored tehnika samoodbrane sadrži i klasične vežbe snage, zagrevanja, razgibavanja, istezanja i disanja.
Time se postiže da se telo sportiste potpuno aktivira i da se brzo i lako stekne i održava fizička kondicija, zategnutost mišića i lep izgled.
Neke od zahtevnijih aikido tehnika i padova održavaju i podstiču prirodnu gipkost i sprečavaju prevremenu ukočenost i neelastičnost mišića.

Aikido klub ,,Arena“ održava treninge utorkom i četvrtkom od 20 do 21 čas. Treninge vodi majstor Nebojša Oklobdžija, nosilac crnog pojasa 4. dan. U klubu već godinama uspešno vežbaju mladi i stari, momci i devojke, a možemo se pohvaliti da i među najmlađima imamo redovne članove. Prva tri treninga su probna i besplatna za sve polaznike, a trening se takođe može i pogledati. Za redovne članove postoji i posebna pogodnost da za plaćenu jednu članarinu (koja iznosi 2200 dinara) mogu vežbati u dve sale istovremeno i tako imati treninge svakoga dana.